Analyser skal bygge på fakta

De senere år har vi set en stor stigning i antallet af politiske kommentatorer i Danmark. Disse har en vigtig funktion i at dechifrere den politiske verden til et mere forståeligt dansk.

Nogle gange rammer analyserne plet, mens de andre gange skyder forkert.

Mads Christian Ebbesen, der er ekstern lektor i politisk kommunikation ved Roskilde Universitets Center, vurderede eksempelvis i slutningen af 2008, da Anne Mette Fogh Rasmussen skulle medvirke i Vild med dans, at det udelukkende var for langsigtet at styrke opfattelsen af statsminister-husbonden i befolkningen og dermed muligheden for genvalg. Den 4. april året efter var Anders Fogh Rasmussen NATO-generalsekretær og væk fra dansk politik.

Andre eksempler på de danske politiske kommentatorers fejlskud i de seneste år kunne være vurderingen af, at Kerry ville vinde over Bush i 2004, at Konservative få halveret antallet af borgmestre i 2009 og senest, at Anette Vilhelmsen ikke havde en jordisk chance mod Astrid Krag.

Men en ting er de mange fejlprognoser. Dem laver meteorologerne også. En anden er direkte uvidenhed.

Lad mig komme med et par eksempler fra BT’s politiske ekspert Lotte Hansen:

Dagligt præsenterer de politiske kommentatorer udlægninger af konspirationer og forhandlinger, motiver og handlerum, samt magtforhold og kommunikationsevner på Christiansborg i et sprog, som den almindelige dansker – og dermed vælger kan forstå.
Dermed gøres politik folkeligt, men det er naturligvis vigtigt, at det præsenterede er korrekt. Analyser skal bygge på fakta.