Der er forskel på kritisk journalistik og personhetz

Ellen Trane Nørby går i en kronik i Politiken til modangreb på B.T. og journalisten Lars Fogt, som for et par dage siden skrev nogle kritiske artikler om hendes medarbejderes redigering af Wikipedias beskrivelse af hende. Hun er mildest talt utilfreds med Fogt (ligesom politikere før hende har været det). Spørgsmålet er, om hun har god grund til at kritisere Fogt for underlødig journalistik og personhetz, eller om hun blot er pigesur og ømskindet?

Det korte svar er, at hun har god grund til at være gal i skralden. Hvad hendes medarbejdere har gjort er ganske almindelig imagepleje, og hvis hun havde været en virksomhed, sportsstjerne, kunstner eller royal, ville ingen have løftet så meget som et øjenbryn. At politikere udøver imagepleje, kan vist heller ikke komme bag på nogen.

Journalistisk betyder det, at relevansen af artiklerne er meget begrænset. Det samme gælder aktualiteten.

Dertil kommer, at vinklingen er ekstremt værdiladet med det formål at ‘kriminalisere’ Ellen Trane og hendes medarbejdere. Fogt gør sig umage med at skabe en spændende historie ud af ret banale ting. Eksempelvis bliver et svar på et spørgsmål præsenteret som en indrømmelse (“Begge indrømmer over for BT, at de har ændret oplysningerne…”). Undskyld, men en indrømmelse af hvad? Her er den såkaldte indrømmelse:

Jeg ser det som en helt naturlig del af mine arbejdsopgaver at sikre, at de oplysninger, der er tilgængelige på et bruger-drevent opslagsværk som Wikipedia, også stemmer overens med virkeligheden, skriver politisk sekretær Anders Jørgensen, der stadig arbejder for Trane Nørby.

Artikel: Web-ups: Trane Nørbys ansatte rettede 31 gange i hendes leksikon

Hvis man endelig skulle bruge tid og spalteplads på dette emne, kunne man i det mindste have brugt nogle flere kilder og cases. Stort set alle offentlige personer er nødt til i et eller andet omfang at gå op i, hvordan de bliver beskrevet online og i medierne generelt. Det kunne der sagtens komme en tendenshistorie ud af.

Som opfølgning laver Fogt en artikel om søgemaskineoptimering. Igen står Ellen Trane for skud og igen er vinklingen enormt værdiladet, og indholdet er uaktuelt og irrelevant ud fra den journalistiske abc.

Artikel: Positive historier: Sådan påvirkede Trane Nørby Google

En ting har Lars Fogt opnået med sine artikler, og det er, at Ellen Trane nu er nødt til at kaste endnu flere ressourcer efter sin imagepleje. En politiker har ikke meget andet end sin troværdighed at falde tilbage på, og den har fået et ordentligt drøn i den brede offentlighed de seneste dage – retfærdigt eller ej.